2014. április 13., vasárnap

Szezámmagos rántott csirkemell

Szóval arra gondoltam, miközben a pénteki ebédet készítettem, rántott húst, krumplipürét, majonézes kukoricát, hogy lehet hogy van, aki még sosem készített igazi rántott húst. Mármint hogy még nem panírozott. Nem gáz szerintem, mivel mindent meg lehet kapni konyhakészen, fagyasztva, vagy hasonlók, ha nem lennék ilyen étel-forradalmár, lehet, hogy én is mindent úgy vennék meg. Mert hogy sokkal kevesebb macera.
Viszont amikor elkezded magad jól érezni a konyhában, és megtapasztalod, hogy milyen jó az, amikor valami finomat készítesz friss alapanyagokból, akkor rákapsz arra is, hogy te panírozd a husit meg hámozd a krumplit. Tök más érzés, mint felvágni egy zacskót.
Szóval, van egy új szokásom, hogy még a rántott husit sem csinálom olyan átlagosan mindig. De ne szaladjunk ennyire előre...

A(z) photo 4.JPG megjelenítése

Amire szükséged lesz: csirkemell filé, liszt, tojás, zsemlemorzsa, szezámmag (ez elhagyható), olaj.

Első lépésként mosd meg a csirkemellet hideg vízben, és szeleteld fel. Ha csirkéből készítek rántott húst, akkor nem nagy lapos szeleteket készítek, és klopfolni sem szoktam, mert a csirke hús nagyon szétesik tőle. Ha megvan, sózd meg kicsit a szeleteket. Én 40 dkg csirkemellet használtam. Ez két kiadós adag ebéd lett körettel együtt.
Most kelleni fog három darab tál vagy mélyebb tányér: az elsőbe lisztet (10 dkg), a másodikba tojást (2 db), a harmadikba zsemlemorzsát tegyél (10 dkg), plusz én a zsemlemorzsához szoktam keverni szezámmagot is, kb. 2 evőkanálnyit. 

A(z) photo 1.JPG megjelenítése

És most ugyanebben a sorrendben fürdesd meg a szeleteket mindegyik tányérban: liszt, tojás, zsemlemorzsa.
A(z) photo 5.JPG megjelenítése

És a nehezén túl is vagy! Mostmár csak tegyél olajat egy serpenyőbe, kb másfél centi vastagon, forrósítsd fel és süsd meg benne a husikat. Én kipróbáltam már a sütőben sütős megoldást is, ahol is kevesebb olajat szív magába a hús, abszolút kivitelezhető amúgy, de ezt majd legközelebb taglalom itt :)

A(z) photo 2.JPG megjelenítése


A kisült husikat szedd papírtörlővel kibélelt tálra. Köretnek friss saláta vagy mondjuk krumplipüré a legjobb :)
Jó étvágyat hozzá!
A(z) photo 3.JPG megjelenítése

Tápanyag tartalom az alapján, ahogy én készítettem (teljes recept / 100g):

energia: 880 kcal / 220 kcal
fehérje: 116g / 29g
szénhidrát: 39g / 10g
zsír: 25g / 6g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése