2014. április 6., vasárnap

Epres banános crumble

Ez egy isteni finom, nagyon egyszerű és ráadásul gyorsan elkészíthető édesség. Ajánlom mindenkinek, aki még kezdő a sütikészítésben, de szeretné elkezdeni valahol, szeretné kicsit összemaszatolni a kezét és szeretne sikerélményeket begyűjteni! :) Valamint azoknak, akik gyorsan valami biztosan finomat szeretnének. Továbbá a crumble-t mindenféle gyümölccsel el lehet készíteni, hidegen és melegen is finom. Én a tálaláshoz kis vanília fagyit is használtam... Nyami! Előre szólok, esztétikus nem lesz!

Amire szükséged lesz: hideg vaj, liszt, cukor, őrölt fahéj, banán, eper (akár fagyasztott is). Az eredeti crumble recept a következő: 22 dkg liszt, 11 dkg vaj, 9 dkg cukor, 1 csipet só. Ez a recept, a gyümölcs mennyiségétől függően, 3-4 adag desszertet eredményez.
Mindenféle diétás verzióban is készíthető, vaj helyett használhatsz kókuszzsírt, a lisztet és a cukrot is lehet helyettesíteni.
Én például 4 dkg lisztet és 8 dkg Update1 Low-Carb Master Mix-et használtam, valamint cukor helyett 2 dkg Update1 Nyírédest (xilit alapú cukorpótló). Az arányokat az Update1 Süteményes Könyv segítségével állítottam össze. Ha helyettesíted az eredeti összetevőket egy receptben, akkor fontos utána nézni, hogy milyen arányban felel meg a speciális élelmiszer a "mezei" ősének. Ezzel együtt is ajánlom mindenkinek a kísérletezést, ez a recept tökéletesen alkalmas rá!

Szóval, a feldarabolt hideg vajat és a száraz anyagokat egy tálba tettem, és gyors mozdulatokkal összemorzsoltam, nagyon alaposan. Fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezedben!


 Tedd hűtőbe, amíg a gyümölcsös résszel foglalkozol. Egy kisebb sütőedénybe, vagy több igazán kicsibe tedd bele a gyümölcsöket. Én 1 db banánt és kb 25 dkg fagyasztott epret tettem az edénybe, és megszórtam egy kis fahéjjal. De bármilyen gyümölccsel variálhatod, bogyós gyümölcsökkel, almával, körtével, szilvával, rebarbarával is nagyon finom.
Ha megvan, szórd a tetejére a morzsatésztát, valahogy így:


180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süsd meg, amíg megpirul a teteje. Hidegen vagy melegen, fagyival vagy csak magában tálald. Jó étvágyat!





Tápanyag tartalom az alapján, ahogy én készítettem (teljes recept / 100g):
energia: 1498 kcal / 300 kcal
fehérje: 48,6g / 9,7g
szénhidrát: 77,3g / 15,5g
zsír: 104g / 20,8g
rost: 24,4g / 4,9g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése