2014. április 10., csütörtök

Brassói

Még mielőtt megijednél, hogy a brassói milyen összetettnek tűnik, ezért biztosan bonyolult elkészíteni, szólok, hogy nem az! :) Úgy gondolom, hogy a legnagyobb kihívást a hozzávalók apró kockákra szeletelése jelentheti :) Amúgy nekem is ez volt az első! Ha valamit először készítek el életemben, mindig kicsit utána olvasok. Először egy Horváth Ilona szakácskönyvben, utána esetleg a nosalty-n is. Ott sokat segítenek a képek és a kommentek is. Végül mindenből megtartom a nekem szimpatikus részt vagy lépést, és így lesz egy saját receptem. Ez így történt most is!
A(z) image.jpeg megjelenítése
Amire szükséged lesz: sertés comb (ezt helyettesítheted pulyka mellel esetleg), krumpli, fokhagyma, vöröshagyma, szalonna ( ezt kihagyhatod esetleg, akkor helyette olaj), só, bors, őrölt pirospaprika, majoránna, olaj a krumpli sütéséhez. Az itt leírt receptből két kiadós adag lett. Nyami :)

Először a 40 dkg húst mosd meg alaposan, és utána vágd fel kis kockákra (kb. 2 cm). Egy lábosba tedd bele a 10 dkg apró kockákra vágott szalonnát ( vagy 4 evőkanál olajat) és az apróra vágott hagymát (1 fej), valamint 3 gerezd fokhagymát összenyomva. Ezeket fedő alatt dinszteld össze, kevergesd meg néha. Ha jól összepuhultak, tedd bele a húst is, és sózd meg.
A(z) image.jpeg megjelenítése

Tedd rá vissza a fedőt, és süsd addig, amíg a hús egészen kifehéredik, vagyis megfő.
Ez idő alatt nagyjából van annyi időd, hogy meghámozz és felkockázz 40 dkg krumplit, amit utána forró olajban süss ki. A krumplit úgy érdemes olajban sütni, hogy eleinte fedő alatt, majd amikor elkezd megpirulni, vedd le a fedőt. Utána szedd ki papírtörlővel bélelt tálba, és itasd le róla az olajat.
A(z) image.jpeg megjelenítése

Most jöhet a hús fűszerezése. Először borsozd meg, de ne nagyon sokat, nem kell, hogy csípős legyen. Utána jöhet egy kiskanál pirospaprika és egy kiskanál majoránna. Keverd jól össze, majd önts rá annyi vizet, hogy épp csak ellepje. Ezután jön az időigényesebb rész, megvárni, amíg elfő a leve, ezt úgy hívják, hogy "zsírjára sütni". Szóval az áhított állapotban a húsnak már nincs vizes állagú szaftja, inkább sűrű krémes állagú. Valahogy így:

Amúgy ez kb. fél óra alatt elérhető. Ha ez megvan, keverd bele a sültkrumplit :) Forgasd össze, süsd egy kicsit, és tádááám! Kész is a brassóid! Nem is volt olyan nehéz, ugye?
  Jó étvágyat hozzá!


Tápanyag tartalom az alapján, ahogy én készítettem (teljes recept / 100g):

energia: 1464 kcal / 244 kcal
fehérje: 88,5g / 15g
szénhidrát: 102g / 17g
zsír: 70,6g / 12g
rost: 11g / 2g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése