2014. április 8., kedd

Lecsó (tojással)

A lecsó, mint olyan, nem egy egyszerű kérdés. Megoszlanak a vélemények, és általában az ember vagy nagyon szereti, vagy nagyon nem szereti. Na én kb. 5 évvel ezelőttig ezt a második tábort erősítettem. A családomban mindenki szerette, én meg folyton fújjjoltam.Aztán egyik nyáron Anyukám felhívott, hogy jön haza, és nagyon éhes, és úgy enne egy lecsót, készítsek már neki egyet, úgyis mindig olyan finomakat szoktam főzni, biztos ez is sikerülne. ÚRISTEN!!! mondom... Én meg a lecsó... Na de ugye Anyuért bármit :) Szóval készítettem egy lecsót, nem néztem hozzá semmilyen receptet, láttam már előtte is hogyan készítik, meg gondoltam na ez majd most olyan lesz, ahogy én készítem, és kész! Na azóta ez az egyik kedvencem :) Nem fogom itt elszerénykedni a helyzetet, tényleg nagyon finom. Ezt a lecsót olyan barátaim és rokonaim is szeretik, akik amúgy utálják a paprikát vagy akik szintén a fújjolósokhoz tartoztak. És persze Manó is szereti ;) Hát íme:


Szóval, amire szükséged lesz: paprika, paradicsom, füstölt kolbász/szalonna/sonka, újhagyma vagy vöröshagyma, tojás, só, bors. Ebből a mennyiségből 2 bőséges adag lesz. Először is jó alaposan mosd meg a zöldségeket! 
Aztán a felkarikázott kolbászt vagy apró kockákra vágott szalonnát/sonkát tedd a serpenyőbe. Ezt ki is lehet hagyni, ha "sima" lecsót szeretnél, vagy csak húsmenteset. Szerintem nagyon jót tesz neki egy kis füstölt íz, maximum 10 dkg bármelyik füstölt húskészítményből. Ez esetben 2 evőkanál olaj fog kelleni. A kolbászt elkezdem megpirítani, majd hozzá adom a felkarikázott újhagymát.
Ezeket összesütöttem, fedő alatt. Közben felszeleteltem 5 db, kb. 40 dkg paprikát. A legjobb, ha lecsó paprikát vagy TV (tölteni való) zöldpaprikát használsz. Erre felé ilyesmit nem árulnak, csak kápia paprikát, szóval az enyém most elég piros :) Mehet ez is a serpenyőbe! Jól összekeverni, és fedő alatt sütni egy kicsit, hogy a paprika "megereszkedjen".
Utána jöhet a paradicsom, kb. 30 dkg. Kockákra, vagy felezett karikákra szoktam szeletelni. Ha a paprika a fedő megpuhult már, akkor mehet bele a paradicsom is. Ilyenkor szoktam sózni, borsozni. Jól összekeverem, és fedő alatt, közepes tűzön, vagy 4-esen, legalább 15 percig sütöm. Néha meg kell keverni, illetve figyelni, hogy mennyi levet ereszt. Ha a zöldségek nem annyira lédúsak, akkor érdemes egy kis vizet hozzá önteni.
Ha már jó "rotyogós", és jó kis leve is van, én még egy fél kiskanálnyi őrölt pirospaprikát is bele szoktam keverni. Ha tojás nélkül szeretnéd készíteni, akkor a lecsó kész is! :) Ha folytatod velem, akkor amikor jónak látod, mehet bele 3 db tojás.
 
Ezzel addig süsd, amíg a tojás megsül rendesen. Így is marad még jó kis szaftja, de az fontos, hogy a tojás ne maradjon nyers!

Jó étvágyat!


Tápanyag tartalom az alapján, ahogy én készítettem (teljes recept / 100g):
energia: 857 kcal / 142 kcal
fehérje: 45,6g / 7,6g
szénhidrát: 32,5g / 5,4g
zsír: 50g / 8,3g
rost: 17g / 2,8g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése